Glaskunst  -  ARTE DESIGNO

Klik op foto voor kunst-collectie.

Exclusieve glaskunst & design - glazen beelden, glas sculpturen, vazen en schalen 

Een exclusieve unieke collectie glaskunst, hoogwaardig design in gekleurd (kristal)glas en fusing glas met glazen beelden, glassculpturen, vazen en schalen alsmede een leuke collectie glaskunst voor aan de wand in uiteenlopende abstracte en figuratieve vormgeving, daar staat ARTE DESIGNO voor. Zie hiervoor onze uitgebreide rubriek "glaskunst" en "wandobjecten".

De glaskunstenaars uit binnen- en buitenland, die ARTE DESIGNO vertegenwoordigt, maken gebruik van verschillende technieken en glassoorten waaronder glasfusing, handgemaakt mondgeblazen glas, kristalglas, vlamtechniek, gebrandschilderd glas en gematteerd of gezandstraald glas.

Glasfusing

Glasfusing, ook wel gefused glas of samen gesmolten glas genoemd, is een techniek waarbij dezelfde of verschillende kleuren glas onder zeer hoge temperatuur samengevoegd worden om ze gedeeltelijk of in zijn geheel met elkaar te laten versmelten.

De verhitting vindt plaats in een speciale glasoven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 600 C tot 820 C. Er kan zowel in het platte vlak als in het 3-dimensionaal mee gewerkt worden.

Bij een ruimtelijke toepassing dient een mal in de oven gelegd te worden, waaroverheen de (gekleurde) lagen glas worden gelegd, die al smeltend de vorm van de mal zullen overnemen. Dit noemt men "slumpen". Meestal wordt er eerst in het platte vlak gewerkt en daarna pas ruimtelijk.

Tijdens het glasfusing bestaat de mogelijkheid "vreemde" materialen in te sluiten, zoals stukjes plant, textiel of metaal. Ook worden wel eens stukjes glas extra bevestigd, poeders of andere materialen aangebracht voor een speciaal optisch effect te bewerkstelligen.

Binnen de glaskunst neemt deze techniek een belangrijke plaats in naast andere technieken als glasblazen, glasbeeldhouwkunst en 'gelijmd glas'. Glaskunstwerken uit ons assortiment die met behulp van glasfusing gemaakt worden zijn o.a. glazen schalen, vazen en glazen kunstobjecten zoals glassculpturen, die relaties symboliseren of bepaalde vormen weergeven. 

Glaskunstenaars in glasfusing:

Handgemaakt mondgeblazen glas

Bij handgemaakt, mondgeblazen glas worden glazen voorwerpen vervaardigd door lucht te blazen in roodgloeiend, vloeibaar gemaakt glas. Het is een vrij moeilijke glaskunst techniek en vereist veel geduld en aanleg.

Het warme en vloeibare glas wordt "geplukt" met behulp van een pijp in een smeltoven. Aan het eind van de pijp wordt het glas gevormd met behulp van houten of metalen tool en d.m.v. blazen in de pijp. Er wordt gewerkt bij een temperatuur variërend van 1100 - 1200 graden Celcius.

Glaskunstenaars die zich hier mee bezig houden zijn: 

Kristalglas

Glas wordt kristalglas genoemd wanneer het meer dan 10% loodoxide bevat. Wanneer het glas meer dan 30 procent lood bevat, is het hoog loodkristal, zoals Swarovski. Door een hoger loodgehalte neemt de brekingsindex van het glas toe. Een materiaal met een hoge brekingsindex vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum.

Het Zweedse Vas Vitreum, inmiddels de 5e generatie van het gerenommeerde familiebedrijf, heeft zelf een eigen techniek ontwikkeld in de productie van hoogwaardig kristalglas, die 'breekt' met de conventionele methoden, waarbij lood geenszins wordt toegepast. Het bedrijf produceert glasobjecten met schitteringen en flonkeringen van de bovenste plank, zonder lood.

Glaskunstenaars gespecialiseerd in kristalglas:

Vlamtechniek

Met werken met de vlam (werken aan de brander) worden staafjes glas gesmolten en vervormd tot bijv. pegels. Het glas smelt in de vlam en wordt, al dan niet, om een mandrel (roestvrijstalen staaf) gewikkeld, Dan wordt het glas in afkoelgranulaat of oven gelegd, om ze langzaam te laten afkoelen, om te voorkomen dat ze barsten.

Bij een temperatuur van rond de 1000 C laat het glas zich gemakkelijk vervormen en is het zelfs mogelijk glazen bloemen en vlinders te maken. Naast de "gewone" mandrel heb je ook de blaasmandrel, waarmee je kunt glasblazen en zo holle glasobjecten maken. 

Glaskunstenaar gespecialiseerd in vlamtechniek:

  • Op dit moment hebben wij geen werken beschikbaar in deze glaskunst techniek.

Gebrandschilderd glas

Het gebrandschilderd glas is een proces dat bestaat uit monteren met behulp van verschillende materialen van stukken van vlakglas, gebaseerd op een vooraf uitgevoerde tekening.

De stukjes glas kunnen worden ingebed in stokken van lood, koper, maar ook in stenen of geperforeerde platen, volgens het systeem van schermen. De techniek van een glazen plaat, die bestaat uit het glas delen met beton of hars, komt dicht bij dit proces.

     *  Op dit moment hebben wij geen werken beschikbaar in deze glaskunst techniek.

Gematteerd of gezandstraald glas

Schuren is een proces van zandstralen en etsen verkregen door de techniek van een zeer krachtige "sandblasting", een straal van samengeperste lucht in combinatie met zeer fijne zandkorrels, op een object, bestaande uit glas, waarbij de zandkorrels hele kleine gaatjes maken.

Hierdoor kan een mat of satijnachtig effect verkregen worden, effen of met ingewerkte motieven, door vooraf patronen op het glas te tekenen, die men volgt en nadien door snijden of fijne boortjes bewerkt kunnen worden naar wens.

Glaskunstenaars die zich o.a. bezig houden met deze techniek:

Onze collectie glasobjecten is dus groot(s) en veelzijdig

Onze collectie glassculpturen is dus zeer veelzijdig te noemen alsook groots met ruime keuze uit veel soorten glasobjecten van diverse glaskunstenaars van de absolute top uit buiten- en binnenland, in diverse glastechnieken, kleurgebruik en vormgeving.

Ondertussen weet men ons te vinden vanuit geheel Nederland en België om de diversiteit van de glaskunstcollectie te komen bewonderen en/of kopen.

De ware glaskunstliefhebber kan zijn hart ophalen wat dat betreft, want inmiddels vindt u glasobjecten verdeeld over 5 verschillende ruimtes, waaronder inmiddels een prachtige, unieke afdeling aan kunstzinnige gedenkobjecten in glas, in de ruimste zin van het woord.

Ook glasobjecten voor as 

De glasobjecten voor as zijn 'gewone' kunstobjecten met groot of klein reservoir, al naargelang de hoeveelheid asbewaring, speciaal in diverse groottes gemaakt door onze glaskunstenaars. Deze zijn absoluut niet als gedenkobject of urn herkenbaar, maar integreren op prachtige wijze in het interieur. 

Onze gedenkcollectie is geheel uniek in Nederland, nergens anders vindt u de speciaal voor ons ontworpen glasobjecten voor as e.a. Ook zijn ze voor andere persoonlijke tastbare herinneringen invulbaar. Voor deze bijzondere collectie gedenkobjecten verwijzen wij u naar onze rubriek 'gedenkobjecten en urnen' op deze website of onze gedenkwebsite www.artememoria.nl 

Met bijpassende waxinelichthouders, glazen schalen en glasfiguren

Onze collectie glasobjecten voor as e.a. is, indien gewenst, uit te breiden met waxinelichthouders, glasschalen en prachtige glasfiguren, die 'Verbondenheid' symboliseren.

U kunt zich wellicht voorstellen indien een prachtige glazen urn, in vaasmodel met deksel, van Eratini in dit geval, naast bijv. een schaal staat, eenieder gewoon een mooie vaas met schaal ziet staan en, geloof me, écht geen gedenkobject. 

Nietsvermoedend en verbazingwekkend over gedenkafdeling ...

Indien we in onze galeriewinkel aangeven, dat men zich op onze afdeling gedenkobjecten en urnen bevindt, is men nietsvermoedend erg verbaasd, omdat men geen enkele 'urn' ofwel 'gedenkobject' ziet staan ...!

Zó bijzonder kan het dus zijn ...!

A R T E  D E S I G N O  &  A R T E  M E M O R I A  

Inmiddels zijn onze collecties kunst en gedenkkunst steeds meer verweven met elkaar. Veel prachtige glaskunstobjecten van ARTE DESIGNO zijn op holle sokkel te plaatsen en mede hierdoor fraaie gedenkobjecten met toegepaste symboliek.

Menigeen, die de sobere gedenkkunst ontgroeit is en een passender gedenkobject zoekt van deze tijd, waarin persoonlijke wensen steeds meer tot uitdrukking mogen komen, is blij met onze verrassende, veelzijdige en 'kleurrijke' glaskunstcollectie. 

Wat ís glas nu eigenlijk?

Glas is een gesmolten mengsel van natrium- of kaliumzouten silicaten. Een of meer van de onoplosbare silicaten in verschillende verhoudingen met kleurstoffen geven aan het glas enkele specifieke kenmerken.

Glaszand is via haar schitterende en mysterieuze schoonheid een essentieel onderdeel van ons leven. Glaskunst is in feite een tak van industriële, toegepaste kunst.

Opgravingen bewijzen dat de Egyptische priesters mokken, ampullen of kegels van glas produceerden, reeds in de 4e eeuw V. Chr. Het Oude Egypte is de geboorteplaats van glas maken, waarna dit verspreid werd door het hele Middenlandse-Zeegebied.

In een later stadium introduceerden de Romeinen de kunst van het glas maken in Europa. De nieuwste glasfusing technologie, die wordt toegepast hedentendage, refereert naar de laatste verwezenlijking in glas maken, combineert de tradtionele technologie met de beste nieuwe mogelijkheden.

Gebaseerd op deze technologie, slechts twee eeuwen geleden, ontstonden veilige en duurzame glasproducten.