• 'Aquatic' vaas / sculptuur - hoogwaardig kristalglas - Vas Vitreum - HxBxD 18x15x8 cm € 279,-
 • Vas Vitreum - 'Aquatic' vaas amber/rosé HxBxD 34x13x10 cm € 299,- / 24x11x9 cm € 179,- / 18x15x8 cm € 279,-
 • Vas Vitreum glaskunst - 'Stockholm' vaas amber/pink in kristalglas - 30x15x15 cm € 369,- nu voor € 299,-
 • De zeer hoogwaardige kwaliteit van het glasheldere kristal ..., hier duidelijk zichtbaar ...
 • Glaskunstenaar en man achter Vas Vitreum ... de 5e generatie
 • De onderzijde van het glasheldere schaaltje in kristal ... de kleuren lijken te zweven en op te gaan in de ruimte
 • De schitteringen en flonkeringen in het kristalglas zorgen bij elk ander licht weer voor een schouwspel ...
 • Vas Vitreum glaskunst - 'Stockholm' schaaltje amber/pink in kristalglas - 26x26x9 cm € 279,- nu voor € 199,-
 • Vas Vitreum - 'Aquatic' vaas / sculptuur kristalglas 34x13x10 cm € 299,- (verkocht)/ 24x11x9 cm € 179,-
 • 'Aquatic' vaas / abstracte sculptuur - hoogwaardig kristalglas - Vas Vitreum - HxBxD 18x15x8 cm € 279,-
 • 'Balance' vaasje kristalglas amethist/rosé HxBxD 30x8x8 cm € 189,- voor € 129,- /(schaaltje verkocht)
 • Inmiddels is de 5e generatie aan het werk in de gerenommeerde Zweedse glasblazerij ...
 • De prachtige functionele glasobjecten van Vas Vitreum zijn o.a. geïnspireerd door de natuur ...
 • Schattige glazen vaasjes - kristalglas - Vas Vitreum - H 13 cm elk € 69,95 voor € 34,95 (blauw/oranje verkocht)

 • ... zorgvuldigheid in slijpwerkzaamheden bepaalt het uiteindelijke resultaat en is dus erg belangrijk ...

Klik foto voor een vergroting

 

Vas Vitreum, hoogwaardige glaskunst uit Zweden

Vas Vitreum staat voor kwalitatief hoogstaand vakmanschap in glaskunst, waarin alle elementen uit de hoogwaardige, luxueuze kristalindustrie samen komen. Hedentendage staat de 4e en 5e generatie meesters in de kunst van het kristalglas aan het roer, waarbij een combinatie van doordachte vormgeving en expertise leidt tot een schitterend staaltje glaskunst op hoog niveau. Nagenoeg alle glas objecten worden met de hand gemaakt, d.w.z. mondgeblazen en handgevormd, waarbij gebruik wordt gemaakt alléén van de allerbeste grondstoffen.

Gustav Augustsson's groot succes bij Orrefors, Kosta Boda en Sandvik

De eerste vier familiegeneraties werkten met groot succes voor de wereldberoemde glasfabrieken Orrefors, Kosta Boda en Sandvik. De overgrootvader Gustav Augustsson, op dat moment werkzaam bij Sandvik, was één van de slechts vijf meesters in de glaskunst, die de winnende glasobjecten maakten voor de Paris Exhibition 1925 en werd hiervoor beloond met een gouden medaille. De andere 4 grote namen, die de Grand Prix wonnen, zijn Viktor Jakobsson, voor Sandvik, Knut en Gustaf Bergquist, voor Orrefors en meester graveur Gustaf Abels voor Orrefors.

Belangrijke opdrachten voor Lars Börnesson, de oprichter van Vas Vitreum

In 1985 besloot de meester graveur Lars Börnesson, de 4e generatie ambachtslieden, zijn eigen bedrijf op te richten, genaamd Vas Vitreum, Latijns voor 'object gemaakt van glas'. Sinds het allerbegin heeft het bedrijf belangrijke grote opdrachten mogen ontvangen, zoals de 10-jarige missie om gravures te maken in de Linköping Kathedraal. De gravures zijn toegepast op 180 ramen, waarop de Heilige maagd Maria op diverse manieren staat afgebeeld in een bloemenkleed. Ongeveer 90 soorten van de Scandinavische flora zijn in de ramen verwerkt.

Mikael Kenlind, de 5e generatie met grote expertise in glaskunst

De 5e generatie Mikael Kenlind voegt zich in 2002 in het bedrijf. Hedentendage is hij de verantwoordelijke voor het design en de productontwikkeling, vermaard wegens zijn kundigheid, creatieve benadering en passie voor het materiaal. Mikael was slechts 8 jaar oud toen zijn grootvader een kleine glaswerkbank voor hem maakte. Vanaf dat moment heeft zijn fascinatie voor het hete gesmolten kristalglas hem geleid tot het verder ontdekken en leren van het vak. 

Filosofie van het design

De Vas Vitreum designfilosofie is prachtige alledaagse glas objecten te creëren, naar Zweeds en Scandinavisch design alsmede traditioneel ambacht. Door tijdloze invloeden toe te voegen van het klassieke heldere kristalglas, de natuur met zijn elegante kleurenpalet en proporties als inspiratiebron te nemen en dit met elkaar te combineren, creëert Vas Vitreum een balans tussen verleden en toekomst.

Geïnspireerd door het familie erfgoed streeft Vas Vitreum er naar hoogwaardig kristalglas te produceren, door in waar vakmanschap, hierbij steeds grenzen opzoekend, de trotse Zweedse traditie van de exclusieve handgemaakte kristalkunst door te geven van generatie op generatie.

Verkoopprijzen beduidend vele malen lager dan Kosta Boda en Orrefors

Alhoewel de kwaliteit van het sprankelende kristalglas zeer hoog is, zijn de verkoopprijzen beduidend vele malen lager dan de items in kristalglas van Kosta Boda en Orrefors. Vormgeving en kleurgebruik zijn uiteenlopend, wel harmonieus verbonden met elkaar, deels strak, maar evenzo organisch gevormd, waardoor de glaskunst collectie van Vas Vitreum toepasbaar is in elk genre interieur, van modern, landelijk tot klassiek.