Glaskunst  -  ARTE DESIGNO

Cor Schellen glaskunst
 
Cor Schellen
Glassious
 
Glassious
Eratini 1
 
Eratini 1
Olivier Mallemouche
 
Mallemouche
Els Geelen glaskunst
 
Els Geelen
Kouril Frantisek
 
K. Frantisek
Eratini glaskunst - 2
 
Eratini 2
Glaskunst van Vas Vitreum
 
Vas Vitreum
Glaskunstenaar Rhenald Lecomte
 
R. Lecomte
Ellen Janssen glaskunst
 
Ellen Janssen
Glaskunst Andriy Petrovskiy
 
A. Petrovskiy
Molinari Glasdesign
 
Molinari
Glaskunst Toos Leijssen
 
Toos Leijssen
Ozzaro glasstudio 2
 
Ozzaro 2
Glaskunst Henryc Rysz
 
Henryc Rysz
Glaskunst Rafal Rysz
 
Rafal Rysz
Loranto 2 - artistic handmade glass
 
Loranto 2
Loranto-1 - Artistic handmade glass
 
Loranto 1
Ozzaro glaskunst 1
 
Ozzaro 1
Vetro Glaskunst
 
Vetro
Glaskunst Svoboda
 
Svoboda
Art Cristal-Bohemia glaskunst
 
Artcristal B.

       Klik foto voor impressie van kunstenaar

ARTE DESIGNO - glaskunst

Glaskunst maakt een belangrijk onderdeel uit van het assortiment kunst items van ARTE DESIGNO. Wij verkopen zowel vrijstaande objecten alsook wandobjecten en raamhangers van Nederlandse als buitenlandse glaskunstenaars en van diverse aard. Zie hiervoor onze uitgebreide rubriek "glaskunst" en "wandobjecten".

De kunstenaars, die ARTE DESIGNO vertegenwoordigt, maken gebruik van verschillende technieken en glassoorten waaronder glasfusing, handgemaakt mondgeblazen glas, kristalglas, vlamtechniek, gebrandschilderd glas en gematteerd of gezandstraald glas.

Glasfusing

Glasfusing, ook wel gefused glas of samen gesmolten glas genoemd, is een techniek waarbij dezelfde of verschillende kleuren glas onder zeer hoge temperatuur samengevoegd worden om ze gedeeltelijk of in zijn geheel met elkaar te laten versmelten. De verhitting vindt plaats in een speciale glasoven. Twee of meer stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 600 C tot 820 C. Er kan zowel in het platte vlak als in het 3-dimensionaal mee gewerkt worden. Bij een ruimtelijke toepassing dient een mal in de oven gelegd te worden, waaroverheen de (gekleurde) lagen glas worden gelegd, die al smeltend de vorm van de mal zullen overnemen. Dit noemt men "slumpen". Meestal wordt er eerst in het platte vlak gewerkt en daarna pas ruimtelijk. Tijdens het glasfusing bestaat de mogelijkheid "vreemde" materialen in te sluiten, zoals stukjes plant, textiel of metaal. Ook worden wel eens stukjes glas extra bevestigd, poeders of andere materialen aangebracht voor een speciaal optisch effect te bewerkstelligen.

Binnen de glaskunst neemt deze techniek een belangrijke plaats in naast andere technieken als glasblazen, glasbeeldhouwkunst en 'gelijmd glas'. Glaskunstwerken uit ons assortiment die met behulp van glasfusing gemaakt worden zijn o.a. glazen schalen, vazen en glazen kunstobjecten zoals glassculpturen, die relaties symboliseren of bepaalde vormen weergeven. 

Glaskunstenaars in glasfusing:

Handgemaakt mondgeblazen glas

Bij handgemaakt, mondgeblazen glas worden glazen voorwerpen vervaardigd door lucht te blazen in roodgloeiend, vloeibaar gemaakt glas. Het is een vrij moeilijke glaskunst techniek en vereist veel geduld en aanleg. Het warme en vloeibare glas wordt "geplukt" met behulp van een pijp in een smeltoven. Aan het eind van de pijp wordt het glas gevormd met behulp van houten of metalen tool en d.m.v. blazen in de pijp. Er wordt gewerkt bij een temperatuur variërend van 1100 - 1200 graden Celcius.

Glaskunstenaars die zich hier mee bezig houden zijn: 

Kristalglas

Glas wordt kristalglas genoemd wanneer het meer dan 10% loodoxide bevat. Wanneer het glas meer dan 30 procent lood bevat, is het hoog loodkristal, zoals Swarovski. Door een hoger loodgehalte neemt de brekingsindex van het glas toe. Een materiaal met een hoge brekingsindex vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum.

Glaskunstenaars gespecialiseerd in kristalglas:

Vlamtechniek

Met werken met de vlam (werken aan de brander) worden staafjes glas gesmolten en vervormd tot bijv. pegels. Het glas smelt in de vlam en wordt, al dan niet, om een mandrel (roestvrijstalen staaf) gewikkeld, Dan wordt het glas in afkoelgranulaat of oven gelegd, om ze langzaam te laten afkoelen, om te voorkomen dat ze barsten. Bij een temperatuur van rond de 1000 C laat het glas zich gemakkelijk vervormen en is het zelfs mogelijk glazen bloemen en vlinders te maken. Naast de "gewone" mandrel heb je ook de blaasmandrel, waarmee je kunt glasblazen en zo holle glasobjecten maken. 

Glaskunstenaar gespecialiseerd in vlamtechniek:

Gebrandschilderd glas

Het gebrandschilderd glas is een proces dat bestaat uit monteren met behulp van verschillende materialen van stukken van vlakglas, gebaseerd op een vooraf uitgevoerde tekening. De stukjes glas kunnen worden ingebed in stokken van lood, koper, maar ook in stenen of geperforeerde platen, volgens het systeem van schermen. De techniek van een glazen plaat, die bestaat uit het glas delen met beton of hars, komt dicht bij dit proces.

Gematteerd of gezandstraald glas

Schuren is een proces van zandstralen en etsen verkregen door de techniek van een zeer krachtige "sandblasting", een straal van samengeperste lucht in combinatie met zeer fijne zandkorrels, op een object, bestaande uit glas, waarbij de zandkorrels hele kleine gaatjes maken. Hierdoor kan een mat of satijnachtig effect verkregen worden, effen of met ingewerkte motieven, door vooraf patronen op het glas te tekenen, die men volgt en nadien door snijden of fijne boortjes bewerkt kunnen worden naar wens.

Glaskunstenaars die zich o.a. bezig houden met deze techniek:

Wat ís glas nu eigenlijk?

Glas is een gesmolten mengsel van natrium- of kaliumzouten silicaten. Een of meer van de onoplosbare silicaten in verschillende verhoudingen met kleurstoffen geven aan het glas enkele specifieke kenmerken.

Glaszand is via haar schitterende en mysterieuze schoonheid een essentieel onderdeel van ons leven. Glaskunst is in feite een tak van industriële, toegepaste kunst. Opgravingen bewijzen dat de Egyptische priesters mokken, ampullen of kegels van glas produceerden, reeds in de 4e eeuw V. Chr. Het Oude Egypte is de geboorteplaats van glas maken, waarna dit verspreid werd door het hele Middenlandse-Zeegebied. In een later stadium introduceerden de Romeinen de kunst van het glas maken in Europa. De nieuwste glasfusing technologie, die wordt toegepast hedentendage, refereert naar de laatste verwezenlijking in glas maken, combineert de tradtionele technologie met de beste nieuwe mogelijkheden. Gebaseerd op deze technologie, slechts twee eeuwen geleden, ontstonden veilige en duurzame glasproducten.